Thursday, April 20, 2006

Lihavõtted madjari moodi

Mõtlesin, et kirjutan natuke ungarlaste munapüha traditsioonidest. Õigemini siinsete ungarlaste traditsioonidest, sest natuke piire seab Rumeenia seadusandlus ja nende kombed, mis näiteks ei käsitle Suurt Reedet üldise vaba päevana jne. Sellepärast, et rumeenlased on enamuses õigeusklikud, kellel asjad käivad vana kalendri järgi, nii et eelmine nädalavahetus nende jaoks prazdnikut polnudki.
Terve reede ja laupäev toimus suur vaaritamine ja koristamine jne. Põhiline toit, mida tehti, oli liha. Igat sorti ja igas variatsioonis - ikkagi lihavõtted. Ungarlaste traditsiooniline lihavõtte toit on keedusuitsuliha (suht pekine), mida süüakse mädarõikaga, aga rumeenlastel on lammas. Tibori kodus olid mõlemad elukad laua peal ja veel muud kah. Terve lammas oli ja siis Tibori ema tegi sellest igast staffi, siseelundidki keetis ära ja maitsestas ja toppis tagasi lambaprae sisse. Mina eriti vaaritamisest osa ei võtnud, sest reedel käisime peol ja laupäeval magasime kauem. See eest sain ma munade värvimisega tegeleda. Neil on selline huvitav tehnika, et mingi taime oks või leht pannakse muna peale, siis see mingi suka sisse ja siis värvi sisse. ja siis see jääb ilusti muna peale. päris toredad tulid. kuigi ma tegin mõned ikka traditsiooniliselt sibulakoortega ka :)
laupäeval käisime veel kinos ja tibori suvilas, mis on üks ütlemata lahe koht. aga sellest kirjutan hiljem. pühapäev on siis selline päev, kus tavaliselt ollakse perega kodus. mõned külalised käivad, kuid tavaliselt mitte, sest esmaspäev on selle jaoks. põhiline tegevus oli söömine...hihii...ja kirikus käisime ka. kuigi meie tiboriga olime seal paar minutit ja siis tulime ära, vanemad jäid nats kauemaks. kiriku kõrval oli ilus park ning me jalutasime hoopis seal ringi. see on üks väheseid kohti, kus õitsevad magnooliad. nad lõhnavad nagu jasmiin, aga õied on palju suuremad. superkena. üldse on siin loodus praegu õites ja lehtedes ning igal pool on hästi ilus jalutada, kus vähegi puid või põõsaid on. pühapäeva õhtul olime kodus, ainult paar sõpra käisid külas, sest tiboril oli vaja teha plaan järgmiseks päevaks.
lihavõtte esmaspäev on üks tralli päev. pere meesliikmed panevad endale ilusad või mingit teatud stiili riided selga ning käivad oma kõikide naistuttavate juures, et neid nn kasta. võib käia üksi või grupis. värk on nii, et meesterahvas peab lugema luuletuse, mis kõla a la niimoodi...olen väike aednik ja jalutasin oma aias ringi ja nägin närtsinud lillekest ning siis küsib, et kas ma võin sind kasta...siis ütled, et võib küll ja siis mees kallab sulle pähe või kuhugi mujale natuke lõhnaõli. seejärel peab talle muna andma ja süüa ja juua ja kõike paremat ja siis läheb mees edasi uude majja, kus kõik kordub samamooodi. naiste roll on nats igavam, sest peab kodus istuma ja ootama kuni keegi külla tuleba ja sulle mingit koledat lõhna peale valab. pärast neljandat külalist on hais juba suht imelik ning õhtul peab vähemalt kaks korda pead pesema. ja siis peab veel muna ja süüa ja juua andma. ja muidugi on nn lillekesed närtsinud, sest nad pidid terved päevad vaaritama nn kastjate jaoks...hiihii...võib olla väheke diskrimineeriv, kuid siiski tore värk. ja päris õhtul läksid kõik poisid peole. ja mina läksin pärast vannis ligunemist tuttu :)

1 comment:

Anonymous said...

ma selle kastmise all, küll esilagu sain midagi muud aru :D